Aangifte

Aangifte van een geboorte moet binnen 3 dagen na de bevalling gebeuren. De dag van de geboorte telt mee. Indien je in het weekend bevalt moet je binnen 2 dagen jouw kindje aangeven.  je doet aangifte in de gemeente waar jouw baby geboren is.

Als je aangifte gaat doen moet het volgende worden meegenomen:

  • Een legitimatiebewijs.
  • Het trouwboekje of de papieren van de erkenning.
  • De naam van de verloskundige of arts die aanwezig was bij de geboorte van de baby.
  • De volledige naam van jouw baby en de geboorte dag en tijd.

Wij geven je na de bevalling een formulier waarop e.e.a. staat vermeld.

Kraamzorg

Nadat de bevalling is afgerond begint het kraambed. Dit zijn de eerste 8 dagen na de bevalling. In deze week zullen wij regelmatig een huisbezoek afleggen om te kijken hoe het gaat. Tijdens de bevalling bellen wij naar het kraamcentrum om een kraamverzorgster te regelen die assisteert bij de bevalling en die tijdens het kraambed de zorg voor moeder en kind op zich neemt. Zij zal bij bijzonderheden contact op nemen met ons.
Het kan zijn dat het noodzakelijk is dat je zwangerschap en bevalling geheel wordt begeleid door een gynaecoloog in het ziekenhuis. Zodra je naar huis mag wordt een kraamverzorgster vanuit het ziekenhuis geregeld. De gynaecoloog zal je dan ook verwijzen naar ons voor de nazorg. In de zwangerschap mag je altijd al contact op nemen met ons om kennis te maken. Zodra je thuis komt na de bevalling zal de kraamverzorgster of het ziekenhuis ons bellen en zullen wij de kraambedcontroles verzorgen.

> RIVM Hielprik

> RIVM Gehoorscreening

De 8e dag van het kraambed is het in principe de laatste dag dat wij je bezoeken. De zorg voor de baby zal worden overgenomen door het consultatiebureau. Zij worden door de kraamverzorgster middels schriftelijke overdracht op de hoogte gebracht. Wanneer wij je zwangerschap en bevalling begeleid hebben is er na 3 weken nog een telefonische nacontrole. We bespreken dan hoe het gaat, eventuele vragen rondom anticonceptie en of er behoefte is aan een nacontrole op de praktijk.

Borstvoeding / flesvoeding

Borstvoeding
Borstvoeding is het beste wat je je baby kunt geven. Het bevat alles wat een baby nodig heeft. Het beschermt tegen allerlei infecties en allergieën. Het beschermt tegen overgewicht, suikerziekte en hoge bloeddruk op latere leeftijd. Het is altijd op de juiste temperatuur en gratis. Ook voor de moeder heeft voeden met de borst voordelen, het zorgt ervoor dat de baarmoeder weer snel kleiner wordt na de bevalling, waardoor het bloedverlies beperkt blijft. Langdurig voeden verlaagt de kans op borst- en baarmoederhalskanker.

Tijdens het spreekuur beantwoorden wij graag je vragen over borstvoeding. Wij raden aan om tijdens de zwangerschap een voorlichtingsavond over borstvoeding bij te wonen (zie hiervoor op onze website bij cursussen). Deze voorlichtingsavond wordt op de praktijk gegeven, elke eerste maandagavond van de maand. Ook bij borstvoeding geldt: een goed begin is het halve werk. Tijdens je kraamperiode zullen we je zo goed mogelijk begeleiden.

borstvoeding.com

Flesvoeding
Er kunnen een aantal redenen zijn waarom je ervoor kiest om flesvoeding te gaan geven. Tegenwoordig zijn alle merken voeding van goede kwaliteit. je kunt de standaard voeding van 0-6 maanden in huis halen. In een aantal gevallen is het nodig om met hypo-allergene voeding te starten: bijvoorbeeld wanneer er ernstige allergieën in de naaste familie voorkomen. Dit kunt je bespreken met de verloskundige. Er zijn erg veel soorten flessen en spenen te koop. Toch weten we na de geboorte pas hoe jouw baby drinkt en waar hij/zij behoefte aan heeft. Het is dan ook verstandig om geen zogenaamd “starterspakket” te kopen met daarin meerdere flesjes van 1 merk. Aan 2 verschillende merken flesjes heeft je tijdens de eerste dagen voldoende en blijkt dat jouw kindje een ander type fles nodig heeft dan is deze zo gekocht.

Hielprik en gehoorscreening

Zodra je je kind hebt aangegeven bij de afdeling burgerzaken van het gemeentehuis, wordt het automatisch opgenomen in het bestand van de entadministratie. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de inentingen van je kindje, maar ook voor de hielprik en de gehoortest, die tussen de 4e en 7e dag plaatsvinden. In onze regio worden de hielprik en gehoortest gedaan door medewerksters van Geboortezorg Limburg.

Het bloed wordt onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige ziektes. De ziektes zijn niet te genezen maar als ze tijdig opgespoord worden, kunnen ze wel behandeld worden.

De gehoortest wordt tegelijkertijd met de hielprik uitgevoerd. Deze test duurt een paar minuten en is pijnloos. Soms is het resultaat niet helemaal duidelijk en moet de test op een later tijdstip nogmaals herhaald worden. Bijvoorbeeld door teveel oorsmeer of vocht in de gehoorgang.

Meer informatie

Tijdens de zwangerschap heb je van ons een folder meegekregen over beide onderzoeken. Kijk voor meer informatie hierover op de site van het RIVM.