Miskraam
De eerste drie maanden van de zwangerschap is het vruchtje erg kwetsbaar. Eén op de tien zwangerschappen eindigt in een spontane miskraam. Meestal gaat dit gepaard met ruim bloedverlies en krampende buikpijn.
Het komt ook met enige regelmaat voor, dat bij de echo een niet intacte zwangerschap wordt geconstateerd. Mocht dit het geval zijn, dan worden de behandelingsmogelijkheden met jullie besproken. In principe kan er afgewacht worden tot het lichaam uit zichzelf het vruchtje afstoot, maar een verwijzing naar de gynaecoloog is ook mogelijk.
Een miskraam kan erg ingrijpend zijn, ook voor je partner en eventuele andere kinderen. We leggen je uit wanneer je ons moet of mag bellen. Wij staan voor je klaar en houden na het vaststellen van een miskraam altijd contact met je.
Krijg je twee keer achter elkaar een miskraam, dan bestaat er de mogelijkheid om verder onderzoek naar de oorzaak te doen, bijvoorbeeld door chromosoomonderzoek bij jou en je partner. We bespreken de mogelijkheden met je en verwijzen je naar het ziekenhuis.
Meer informatie over een miskraam kun je vinden op deze website: deverloskundige.nl/miskraam
Hulp bij het verwerken
Meestal heeft het verwerken van dit verdriet tijd nodig en veel gesprekken met mensen om je heen. Soms is professionele hulp fijn voor jou en je partner. Als je hier gebruik van wilt maken kun je eens kijken bij: