Anticonceptieconsult

Wil je (voorlopig) niet zwanger worden? Wij denken graag mee met welke anticonceptie bij jou past.

Welke anticonceptiemethode het beste bij jou past is persoonlijk en afhankelijk van de situatie waarin jij je bevindt: bijvoorbeeld wanneer je niet (meer) zwanger wil worden, je mogelijk weer snel een kinderwens hebt of wanneer je borstvoeding geeft, dan zal de keuze verschillend zijn voor de voorbehoedsmiddelen.

Kies je voor een spiraal of Implanon, dan kun je die bij ons in de praktijk laten plaatsen. Ook wanneer je nog nooit zwanger bent geweest of als je niet bekend bent bij ons in de praktijk, ben je van harte welkom. Na het plaatsen van het spiraal maken we meteen een echo zodat je weet of het spiraal goed zit.

Soorten spiralen

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie, die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Je kunt bij ons terecht voor het plaatsen, maar ook voor het verwijderen van een spiraal. Als je belt voor een afspraak bespreken we eerst uitgebreid welk spiraal het beste bij jou past. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraal en het hormoonspiraal.

Een koperspiraal is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief, zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden. Ook maakt het spiraal het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Wij plaatsen de T- Safe, deze is zeer betrouwbaar en geregistreerd voor een gebruik van tien jaar. Uiteraard kan je een koperspiraal ook voor een kortere periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Daarnaast wordt de eisprong soms onderdrukt en wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Het Mirena spiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van zes jaar. Uiteraard kun je ook dit spiraal ook voor een kortere periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. De kleinere variant van het hormoonspiraal met minder hormonen, is de Kyleena.

Plaatsing spiraal

Voordat we het spiraal plaatsen, krijg je van ons uitgebreide informatie. Dit kan al tijdens de zwangerschap, tijdens het kraambed of nacontrole of we geven de informatie tijdens een telefonisch consult. Dit is gratis. Een spiraaltje kan vanaf 10 weken na de bevalling worden geplaatst. Als je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dat maakt de plaatsing gemakkelijker. Heb je al één of meerdere bevallingen achter de rug? Dan zal het plaatsen van het spiraal meestal soepel verlopen, omdat je baarmoedermond wat flexibeler is.
Soms is het plaatsen helaas niet mogelijk. Dat merken we pas tijdens het opmeten van de baarmoeder. Een nieuwe poging kan een optie zijn en anders verwijzen we je door naar de gynaecoloog. 

Voor de plaatsing neem je zelf het spiraaltje mee, nadat je van ons een recept hebt gekregen. Je mag tijdens de plaatsing niet zwanger zijn en geen SOA hebben. Twijfel je of je een SOA zou kunnen hebben, laat dit dan eerst bij de huisarts testen alvorens je een spiraaltje laat plaatsen.
De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. We beginnen met een echo om de ligging van je baarmoeder te controleren. Vervolgens meten we de lengte op van de baarmoeder en plaatsen we het spiraaltje. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus je kan ervoor kiezen ongeveer een uur van tevoren twee paracetamol of één ibuprofen in te nemen. Na de plaatsing wordt er direct met de echo gekeken. Ook maken we een afspraak voor een nacontrole na 6 weken of na minimaal één menstruatie. Tijdens deze nacontrole controleren we het spiraal nog goed zit en je geen klachten hebt. Daarna kun je zelf af en toe controleren of je draadjes nog kunt voelen.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Ook kan het zijn dat je de eerste 2 maanden dagelijks bloedverlies hebt, daarna zal het afnemen maar kan het tot een jaar duren voordat het lichaam gewend is aan het spiraaltje.

Verwijdering spiraal

Het verwijderen van een spiraaltje is een eenvoudige handeling. Met een eendenbek en speciale tang wordt door middel van de touwtjes de spiraal weer verwijderd. Na de verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar. Wanneer je dat wilt, kan direct na de verwijdering een nieuw spiraaltje worden geplaatst.

Implanon

De Implanon NXT wordt ook wel het anticonceptiestaafje genoemd. Het is een staafje dat je kan vergelijken met een lucifer: ongeveer 4cm lang en 2mm breed. Het staafje wordt in de bovenarm geplaatst net onder de huid. Je kan het staafje niet zien, maar wel voelen zitten. Het staafje geeft vervolgens continue een kleine dosering hormonen af (progestageen) en blijft voor 3 jaar werkzaam. De Implanon zorgt ervoor dat de eisprong geremd wordt, dat het baarmoederslijmvlies moeilijk te doordringen is voor zaadcellen en dat een bevrucht eitje zich niet kan nestelen in het baarmoederslijmvlies. Doordat het staafje in je arm zit, is er geen stopweek en kan je dus ook geen invloed hebben op je menstruatie. Door het staafje kan het zijn dat je menstruatie verandert en in sommige gevallen helemaal wegblijft.

Plaatsing

De Implanon mag je ook gebruiken wanneer je borstvoeding geeft. Dit betekent dat als je net bent bevallen, je ongeveer 4 weken na de bevalling de Implanon mag laten plaatsen.
Als je een afspraak maakt voor de plaatsing krijg je van ons het recept waarmee je de Implanon kunt ophalen bij de apotheek. Deze neem je mee naar de afspraak. Als eerste stap wordt de huid verdoofd, zodat je niets voelt van de plaatsing. Vervolgens wordt de Implanon tussen de bovenarmspieren geplaatst, net onder de huid.
In de eerste 3 maanden (en soms daarna) kan het menstruatiepatroon veranderen, of kun je last krijgen van bijvoorbeeld hoofdpijn, acné, gevoelige borsten of gewichtstoename.

Kosten

Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor anticonceptie, wordt je spiraal of Implanon door je verzekeraar vaak vergoed. Zowel het Mirena-hormoonspiraal als het Kyleena-hormoonspiraal kost ongeveer € 150,- en is met een door ons uitgeschreven recept af te halen bij je apotheek. Een T-safe koperspiraal kost € 78,- en de Implanon kost €117,-. Vraag ook even bij je verzekeraar na of het plaatsen en eventueel verwijderen van een spiraal worden vergoed. Plaatsen (inclusief nacontrole) of verwijderen, kost €73,35 (tarief 2023).