Bevalling
De bevalling is een hele bijzondere en ook spannende gebeurtenis in je leven. Het maakt niet uit of het nu je eerste kindje is, of dat je al vaker bevallen bent. Iedere bevalling is een uniek en niet te voorspellen hoe het gaat verlopen. Samenwerking tussen moeder en baby met steun van je partner, moeder of vriendin en de verloskundige afgestemd op wat je nodig hebt is heel belangrijk.
Wij begeleiden de zwangerschap en bevalling als je zwangerschap zonder complicaties verloopt. Verschillende houdingen tijdens de bevalling hebben een positief effect en geeft je ruimte om te ontdekken wat je uiteindelijk fijn vindt. We begeleiden veel badbevallingen in onze praktijk. De warmte van het water draagt bij aan ontspanning wat een positief effect heeft op het natuurlijk verloop.
In de meeste gevallen is er een keuze waar je wilt bevallen. Soms bestaat er medisch advies om in het ziekenhuis te bevallen als er medische complicaties te verwachten zijn. Dan kan het zijn dat de gynaecoloog een gedeelte van de zwangerschap en bevalling zal begeleiden. Ook dan kun je aangeven wat je wel en niet fijn vindt. Belangrijk is dat jij je op je gemak voelt op de plek waar je gaat bevallen. Hierin geven we graag advies en bekijken we wat je van ons nodig hebt.
Voorbereiding
Een goede voorbereiding op de bevalling kan angst en onzekerheid verminderen/wegnemen. Hierdoor kun je tijdens de bevalling beter ontspannen. En ontspanning zorgt ervoor dat je minder last van de pijn hebt en je weeën beter doorzetten, waardoor je bevalling vlotter verloopt.
- Bespreek je wensen rondom de bevalling met ons. We plannen een gesprek om alles rustig te bespreken. We leggen uit wat je kunt verwachten en horen graag wat je van ons nodig hebt. Het maken van een geboorteplan kan behulpzaam zijn.
- Op de website deverloskundige.nl vind je betrouwbare informatie wat je te wachten staat.
- In de regio zijn er een aantal mogelijkheden om je goed op de bevalling voor te bereiden. Denk aan zwangerschapsyoga, Zwangerfit, zwangerschapszwemmen, Hypnobirthing en Haptonomie. Tijdens de controles in de zwangerschap komen we hier op terug.
- Het volgen van Centering Zwangerschap in onze praktijk.
Badbevalling
Een bad- of waterbevalling is een bevalling die gedeeltelijk of helemaal in het water plaatsvindt. Al tijdens de ontsluitingsfase kun je in het water gaan zitten. Het warme water zorgt er namelijk voor dat je ontspant, waardoor het lichaam endorfine aanmaakt. Dit stofje zorgt voor een natuurlijke pijnstillende werking. Andere voordelen zijn de gewichtloosheid waardoor je eenvoudig van houding kunt veranderen, kleinere kans op scheur of knip, rustigere geboorte voor je baby.
Het is mogelijk bij ons een bevalbad te lenen voor thuis. In het geboortecentrum hebben we er ook een staan. Het pakket wat erbij hoort kun je bij ons kopen.
Pijn
Belinstructies
Er zijn een aantal momenten dat wij het belangrijk vinden dat je contact met ons opneemt. De bevalling kan zich op verschillende manieren aankondigen:
Weeën: De bevalling begint meestal met weeën. Deze kunnen in het begin nog onregelmatig en matig van kracht zijn. Probeer je dan nog niet te veel te fixeren op de bevalling en probeer afleiding te zoeken. Het kan best nog een tijd duren en de weeën kunnen zelfs weer afzakken. Probeer een warme douche of bad en probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Naarmate de bevalling vordert neemt de regelmaat en kracht toe. Weeën die voor ontsluiting gaan zorgen komen elke 4-5 minuten en duren ongeveer een minuut. Je moet ons als u van uw eerste kindje bevalt bellen wanneer de weeën 1 tot 2 uur lang om de 3-5 minuten komen. Indien je al eerder bevallen bent bel je als de weeën krachtig zijn en om de 5 minuten terugkeren. Het gevoel, “goede weeën” te hebben zal voor de meeste vrouwen erg herkenbaar zijn. Vertrouw op dat gevoel en neem dan contact met ons op.
Vruchtwaterverlies: Het kan ook zijn dat de bevalling begint met het breken van de vliezen. Kijk even wat de kleur van het vruchtwater is: normaal vruchtwater is helder/roze van kleur en heeft soms witte vlokjes. Is het groen of bruin dan is het verstandig ons altijd meteen bellen. Dan kan het zijn dat je baby in het vruchtwater heeft gepoept en willen wij de conditie van je baby zo snel mogelijk controleren.
Probeer zodra je het gevoel hebt dat de vliezen gebroken zijn wat vruchtwater op te vangen in een kraamverband uit het kraampakket en bewaar deze totdat de verloskundige is geweest.
Helderrood bloedverlies: Neem bij helderrood bloedverlies altijd contact op. Het is voor ons
belangrijk te weten van hoeveel bloedverlies er sprake is. Bewaar het totdat de verloskundige is geweest
Je kunt ook in de laatste weken van uw zwangerschap de slijmprop verliezen. Zonder weeën hoeft dit geen teken te zijn dat de bevalling begonnen is. Je hoeft ons dan ook niet te bellen.
Tekenen van te vroege bevalling: Wanneer de bevalling lijkt te beginnen vóór de 37 weken (dus als je regelmatige weeën hebt, of als je vruchtwater verliest) is het belangrijk ons direct bellen.
Verder is het belangrijk om te bellen bij:
Minder leven: Vanaf 28 weken zwangerschap is het normaal dat je baby iedere dag beweegt. Iedere zwangere ervaart dit anders qua frequentie en intensiteit. Indien de bewegingen plotseling veel minder vaak zijn en je bent ongerust altijd contact opnemen.
Ongerustheid: Soms komt het voor dat je ongerust bent. Weet dat je ons dan altijd mag bellen.
Benodigdheden
- Kraampakket;
- 2 Metalen babykruiken;
- Bedklossen en po (deze zijn gratis te lenen bij Medipoint);
- Digitale thermometer;
- Matrasbescherming;
- 10 Hydrofielluiers;
- Grijze vuilniszakken en 2 emmers;
- Goed te richten lichtbron (bv. zaklamp);
- Waskom;
- Foto- en/of filmcamera;
- Tas met benodigdheden voor een evt. ziekenhuisbevalling (zie poliklinische bevalling).
- Kleding voor de bevalling;
- Kleding voor naar huis gaan;
- Toiletartikelen;
- Nachtkleding;
- Badslippers;
- Babykleding: 2 rompertjes met lange of halflange mouwen, 2 mutsjes, truitje, broekje, sokjes, jasje, omslagdoek, dekentje of voetenzak voor in de Maxi-Cosi;
- Maxi-Cosi;
- Foto en/of filmcamera;
- Oplader van mobiele telefoon;
- Zwangerschapskaart.