Zwangerschap
De eerste afspraak is meestal rond 8 weken van jouw zwangerschap en duurt ongeveer 45 minuten. Wij maken een echo en zullen met je de mogelijkheden tot prenataal onderzoek bespreken. Tevens wordt er een afspraak gemaakt voor de tweede echo rond 10 weken, hierbij wordt de zwangerschapsduur definitief vastgesteld door middel van het meten van de baby bij de termijnecho. Verder krijgt je informatie over voeding, roken, foliumzuur, kraamzorg e.d.
Na de 2e echo vindt ook de intake plaats. Deze afspraak duurt ook ongeveer 45 minuten. Hierbij stellen we onder andere vragen over jouw lichamelijk en geestelijke gezondheid en over ziekten en/of aangeboren afwijkingen die in de familie voorkomen. Voor het standaard bloedonderzoek dat bij elke zwangere wordt gedaan krijgt je een lab. briefje mee om dit in het VieCuri ziekenhuis te laten prikken. Deze gegevens worden naast alle controles vastgelegd op de zwangerschapskaart in ons digitale dossier. Via de app Zwangerenportaal is het altijd en overal mogelijk dit dossier in te zien.
Verder worden iedere afspraak de volgende controles uitgevoerd: meten van de bloeddruk en gewicht, controle van de groei van de baarmoeder en de baby en het luisteren van het hartje. Vanaf ongeveer 28 weken kunnen we ook de ligging van de baby bepalen. Daarnaast is er tijd voor het beantwoorden van vragen en/of uitleg van klachten.
Ter info: Helaas merken we dat afspraken soms niet worden nagekomen. We plannen 45 minuten in voor je eerste en je tweede afspraak. Als deze afspraak niet uiterlijk 24 uur van tevoren wordt afgebeld brengen wij 50,- euro in rekening.
Bij vervolgafspraken is ons tarief als je niet komt 25,- euro. Uiteraard hebben we begrip voor calamiteiten.
Centering Pregnancy
In plaats van de huidige (individuele) controles tijdens de zwangerschap wordt de zorg in negen sessies aangeboden aan een groep van ongeveer 8-10 zwangeren met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur.
Tijdens deze sessies worden de zwangerschapscontroles op een leuke en informele manier gecombineerd met voorlichting, interactieve leermethoden en gesprekken over wat jou en je mede-zwangeren bezighoudt tijdens de zwangerschap.
De groepsbijeenkomsten beginnen met de medische controles. Je meet zelf je bloeddruk en gewicht en noteert deze in je zwangerschapsboek. Afgeschermd van de groep doet de verloskundige het uitwendig onderzoek; voelen van je buik en hartje luisteren met de doptone! We gaan verder in groepsverband; op een creatieve manier bespreken we iedere bijeenkomst één of meerdere onderwerpen die aansluiten op de fase van je zwangerschap. Je partner is welkom tijdens het eerste half uur van de bijeenkomst en als de bevalling aan bod komt tijdens de 2 partneravonden.
Een reguliere zwangerschapscontrole duurt 15 minuten. Na het bloeddruk meten en hartje luisteren, blijft er niet heel veel tijd over om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Bij Centering Pregnancy duurt een sessie twee uur. Omdat alle data vooraf worden vastgelegd, is dit vaak heel goed in je agenda in te plannen. In die twee uur kunnen verschillende onderwerpen aan bod komen.
Door de groepsdynamiek haal je veel informatie en ervaringen uit de groep.
Je word uitgebreider geïnformeerd en ziet met nog meer vertrouwen de bevalling tegemoet. Na verloop van tijd, als je elkaar beter kent en vertrouwd bent in de groep, biedt de groep ook veel ondersteuning.
Onderzoek in Amerika heeft uitgewezen dat bij zwangeren die deelnemen aan Centering Pregnancy, de uitkomsten beter zijn dan bij zwangeren die kiezen voor de traditionele vorm van zwangerschapscontroles.
Echo’s
Tijdens de controles wordt elke keer een echo aangeboden. De eerste 2 controles is het belangrijk om de baby te meten. De eerste echo heet de vitaliteitsecho en de 2e echo in onze praktijk heet de termijn echo. Bij de termijn echo wordt je definitieve uitgetelde datum vastgesteld.
Verder is het soms nodig de groei van de baby extra in de gaten te houden met groei echo’s. Deze worden ook in onze eigen praktijk gemaakt en elke spreekuurlocatie heeft een echo apparaat. Je krijgt foto’s mee op een gratis USB-stick.
De echo’s in onze praktijk worden door alle verloskundigen gemaakt. Ingrid is tevens werkzaam als echoscopist in CVONL en indien gewenst kan ze daar je 13 en 20 weken echo maken. Nadat je termijnecho is gemaakt sturen we een verwijzing en neemt de assistente van het echocentrum contact met je op om een afspraak te plannen.
Iedere zwangere krijgt ook een liggingsecho. Deze is bedoeld om de ligging van de baby aan het einde van je zwangerschap te bepalen.
Pretecho
We begrijpen dat je graag het geslacht wilt weten of een 3/4D echo wilt laten maken. Judith maakt deze pretecho’s in het pretechocentrum Noord-Limburg waar ze met de nieuwste HD Live techniek werken.
Hartjesspreekuur
Vind je de periode tussen 2 controles te lang en wil je tussendoor het hartje van je kindje even horen met de doptone? Dat kan!
Ben je tussen de 13 en 26 weken zwanger, dan ben je van harte welkom op het hartjesspreekuur. Dit is elke vrijdag in Blerick tussen 8.30-9.30 uur.
Je hoeft voor het hartjes spreekuur geen afspraak te maken, je wordt gezien op volgorde van binnenkomst. Je mag zo vaak komen als je wilt en er zijn geen kosten aan verbonden.
Het hartjesspreekuur is níet bedoeld voor als je je kindje minder voelt bewegen na 26 weken zwangerschap, of voor het bespreken van lichamelijke klachten e.d. Neem daarvoor contact op met onze assistente of de dienstdoende verloskundige.
Prenatale onderzoeken
Tijdens de zwangerschap krijg je meer informatie over verschillende onderzoeken die mogelijk zijn. De 3 onderzoeken waar het om gaat zijn de NIPT, 13 weken echo en de 20 weken echo.
Met de NIPT wordt bloed van de moeder onderzocht op de aanwezigheid van chromosomen van de placenta van de baby. Deze chromosomen zijn meestal identiek aan die van de baby zelf. De test is bedoeld om te kijken of er afwijkingen zijn op chromosoom 13,18 en 21 (o.a. Syndroom van Down). De test is betrouwbaar, maar is niet 100% zeker. De NIPT wordt vanaf 1 april 2023 volledig vergoed. Het is als bloedonderzoek met een buisje extra te bepalen als je het routine bloedonderzoek laat uitvoeren op route 11 (bloedafname) in VieCuri. Voor elk bloedonderzoek is een afspraak nodig bel 077-3205555 of mijnviecuri.nl Meer informatie over NIPT op: pns.nl/nipt.
Leefstijl
Het gebruik van alcohol rondom de bevruchting, tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode kan ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de baby. Om deze reden wordt aangeraden géén alcohol te drinken gedurende deze periode. Alle alcohol die door de moeder gedronken wordt, komt rechtstreeks via de moederkoek bij het ongeboren kind terecht. Het kind kan dit echter nog niet goed afbreken, waardoor het langer in het lichaam blijft. De precieze gevolgen van alcohol drinken tijdens de zwangerschap zijn slecht voorspelbaar, maar er zijn aanwijzingen dat het gebruik van minder dan één glas per dag al ongunstige gevolgen voor het kind kan hebben. Dit kan zijn in de vorm van een miskraam, vroeggeboorte, foetaal alcohol syndroom en zelfs sterfte. Ook na de geboorte kunnen zich problemen in de ontwikkeling van het kind voordoen.
Het gebruik van drugs wordt stellig afgeraden in de zwangerschap omdat het schadelijke gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van het kind. Voor begeleiders van een zwangerschap is het belangrijk om te weten of de moeder in het verleden of tijdens de zwangerschap drugs heeft gebruikt.
Roken kan de kans op zwanger worden verminderen. Tevens kan roken én meeroken tijdens de zwangerschap schadelijke invloed hebben op de ontwikkeling van je kind. In sigaretten zitten schadelijke stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor een verminderde zuurstoftoevoer naar je kind.
Hierdoor kan de groei van de baby achterblijven en kan de lichamelijke conditie minder goed zijn. De bevalling kan voor deze kinderen extra zwaar zijn. Het is daarom erg belangrijk om te stoppen met roken liefst vóór en anders zo snel mogelijk nog tijdens de zwangerschap. Alles wat je minder rookt is goed, maar stoppen is beter. Door roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam, vroeggeboorte en zelfs doodgeboorte. Ook na de bevalling is het belangrijk dat er niet gerookt wordt in de buurt van je baby. Gebeurt dit wel dan heeft je kind meer kans op onder andere wiegendood, astma en gedragsstoornissen. Het dringende advies aan beide aanstaande ouders is dan ook te stoppen met roken. Stoppen met roken kan erg moeilijk zijn, vooral de eerste twee weken. Hulpmiddelen of telefonische coaching kunnen hierbij handig zijn. We bespreken je rookgedrag en gaan (als je dit wenst) samen kijken naar een manier die het beste bij je past om te minderen en hopelijk te stoppen met roken.
Paracetamol (500 mg, zonder codeïne) mag je tot maximaal 8 tabletten per dag incidenteel gebruiken. Overleg bij al het andere medicijngebruik altijd met je verloskundige of arts. Breng jouw arts en apotheker op de hoogte van je zwangerschap. Een plaatselijke verdoving voor een behandeling door de tandarts is geen probleem.
Maak in de eerste drie maanden van je zwangerschap liever geen gebruik van de sauna of zonnebank. Er is een mogelijkheid dat langdurige opwarming in de embryonale fase invloed kan hebben op de ontwikkeling. De infrarood sauna raden wij de gehele zwangerschap af. Ook na de eerste drie maanden is het belangrijk dat je rekening houdt met veranderingen van je lichaam. Drink ruim voldoende en neem op tijd rustmomenten.
Bewegen is gezond – juist als je zwanger bent. Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam, waardoor het lichaam ook anders reageert op sport. Zo worden de banden wat slapper, waardoor de kans op verstuiken of overbelasten van de gewrichten en spieren toeneemt. Daarbij wordt de baarmoeder groter, waardoor het zwaartepunt van je lichaam verschuift. Hierdoor kan je evenwichtsgevoel wat veranderen. Ook neemt je lichaam sneller koolhydraten op. Door te sporten kan deze opname nog sneller gaan, waardoor je bloedsuikerspiegel kan dalen. Omdat je een versnelde ademhaling hebt kan het zijn dat je wat sneller buiten adem raakt.
Het is daarom erg belangrijk om tijdens de zwangerschap goed naar je lichaam te luisteren. Wanneer je na het sporten veel last van harde buiken of buikpijn hebt, is dit een teken dat je teveel gedaan hebt. Nog een aantal tips:
- Drink voldoende voor, tijdens en na het sporten
- Zorg voor een middelmatige inspanning, zodat je niet uitgeput of buiten adem raakt
- Beoefen geen sport waarbij er een risico op buikletsel, vallen of overbelasting van de gewrichten bestaat
- Lichaamsbeweging is erg gezond en bereid je goed voor op de inspanning die een bevalling kost. Blijf dus vooral bewegen en ga bijvoorbeeld wandelen als je niet aan sport deed.
Wat te regelen?
Het is belangrijk dat je je aanmeldt voor de kraamzorg, het liefste voor 16 weken zwangerschap.
De kraamverzorgster assisteert ons tijdens een thuisbevalling en helpt jullie thuis tijdens de eerste kraamweek met de verzorging van de baby en jezelf, ook na een bevalling in het ziekenhuis.
- Ze biedt (lichamelijke) verzorging aan moeder en kind.
- Ze voert controles uit bij moeder en kind.
- Ze geeft voorlichting.
- Ze biedt hulp en advies bij het voeden van de baby.
- Ze verricht licht huishoudelijk werk.
- Signaleert de kraamverzorgster problemen dan overlegt ze met de verloskundige.
Je kunt je bij een van de volgende kraambureau’s laten inschrijven:
Geboortezorg Limburg : geboortezorglimburg.nl
LieV : lievkraamzorglimburg.nl
Kraamzus : kraamzus.nl
Als je niet bent getrouwd, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. Hij moet het kind daarom erkennen. Dit kan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je woont.
Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de vader het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Met het ouderlijk gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind. Hij mag ook ‘rechtshandelingen’ verrichten in naam van zoon of dochter. Bijvoorbeeld het zetten van een handtekening of het voeren van een gerechtelijke procedure.
De vader kan het kind erkennen op de volgende momenten:
- Tijdens de zwangerschap. Er wordt een akte gemaakt waarin wordt erkend dat hij de vader is. De moeder moet hier altijd bij aanwezig zijn. Tijdens de zwangerschap is het handigste moment.
- Bij de geboorteaangifte. Als dit jullie eerste kind is, moet de moeder bij de aangifte aanwezig zijn. Aangezien een geboorteaangifte binnen 3 dagen na de geboorte moet plaatsvinden is het voor haar nogal belastend om mee te gaan naar het gemeentehuis.
- Op enig moment na de geboorte. Als de vader het kind niet tijdens de zwangerschap of de geboorteaangifte heeft erkend, kan dit later ook nog. Er wordt dan een aparte akte opgesteld waarin de vader wordt erkend als de officiële vader van het kind.